Tuesday, June 22, 2010

....Api MahabbahSaya adalah jiwamu dan kamu adalah jiwaku…kamu sangat beerti pada ku dan juga pada agama yang ku anuti…. Tiada yang lebih bermakna padaku, melainkan jiwamu untuk agama yang ku anuti…ku hadiahkan pada jiwamu wadah ini agar kuat seteguh bukit uhud, tidak tumbang di pukul badai nafsu dan godaan syaitan yang ditemani Qarin……
Ambillah pohon fakir bersama akar – akar pohon tawaduk atau kerendahan diri, jadikanlah padanya tumbuhan taubat , taruhkanlah kedalam lompang keredhaan dan tumbuklah dengan penumbuk Qanaah. Lalu, simpan di kuali taqwa, tuangkanlah padanya air malu, didihkanlah dengan api mahabbah, tuangkanlah ke gelas syukur, kemudian kipasilah dengan kipas harapan, lalu minumlah dngan senduk kepujian. Sungguhnya jika kamu mengerjakan hal itu. Maka akan terjadi ubat bagimu daripada semua penyakit di dunia dan akhirat.
Ini maksudku untuk jiwamu.....
Redha di serupakan dengan lompang, kerana sama sama berfungsi sebagai tempat atau wadah menumbuk sesuatu. Redha adalah menerima berbagai bagai hukum dengan senang. Redha adalah kegembiraan hati pada pahitnya Qadak. Qanaah adalah membuang harapan pada sesuatu yang belum ada dengan mencukupkan diri pada apa yang telah ada di tangan. Sedangkan taqwa adalah menjauhi apa apa yang menjauhkanmu dari Allah. Perasaan malu , sesuatu keadaan jiwa yang timbul daripada kesedaran akan adanya nikmat dan kekurangan pengabdian diri. Dan mengenai Mahabbah atau rasa cinta, ialah menganggap sedikit pada jasa besar daripada diri sendiri dan menganggap banyak pada jasa sedikit daripada si kekasih. Syukur adalah pengakuan akan mencurahkan nikmat daripada Si Pemberi dalam kerangka hormat atau rendah diri.