Sunday, May 17, 2009

penyejuk dimata, mendamaikan hatiPeluang Menyemak Arah Kiblat

FENOMENA ISTIWA UTAMA MATAHARI DI KAABAH:

Arah kiblat yang tepat boleh juga diperolehi apabila berlaku peristiwa 'istiwa utama matahari di Kaabah'. Istiwa utama (istiwa a'dzam) adalah satu keadaan di mana matahari akan berada tepat di titik zenith (ghayah) ketika istiwa. Peristiwa ini akan berlaku dua kali dalam setahun, apabila nilai sudut istiwa matahari (mel syams) bersamaan dengan nilai latitud tempatan. Fenomena ini berlaku bagi negeri-negeri yang nilai latitudnya kurang daripada nilai sudut istiwa maksimum matahari sebanyak 23.5°. Berdasarkan keadaan ini, matahari akan mengalami istiwa utama dengan Kaabah dua kali dalam setahun. Fenomena ini boleh dimanfaatkan untuk menyemak dan menentukan arah kiblat dari tempat-tempat lain di muka bumi.

Menurut hisab, peristiwa istiwa matahari di atas Kaabah akan berlaku setiap tahun pada 28 Mei pukul 5.16 petang waktu Malaysia dan sekali lagi pada 16 Julai pukul 5.28 petang.Rajah 1 : Fenomena istiwa matahari di Kaabah

Ikutilah panduan berikut untuk menentukan arah kiblat dari tempat anda pada tarikh dan masa yang dinyatakan di atas:Pacakkan satu tiang di kawasan yang hendak di semak arah kiblatnya.

 • Pastikan tiang tersebut tegak dan lurus. Anda boleh menyemak ketegakannya dengan menggunakan sebarang pemberat yang diikat di hujung tiang berkenaan.

 • Tempat yang anda pilih untuk tujuan ini hendaklah tidak terlindung dari sinaran matahari.


  Rajah 2 : Penggunaan bayang menentukan arah kiblat

  Tepat pada masanya pada 28 Mei jam 5.16 petang atau 16 Julai jam 5.28 petang, bayang yang ditunjukkan oleh tiang tegak berkenaan, adalah bersamaan dengan arah kiblat. Oleh kerana matahari berada di langit barat, bayang tiang akan jatuh ke arah timur, maka arah kiblat ialah arah yang bertentangan. Selain dari tiang yang anda pacakkan, anda juga boleh menggunakan tiang-tiang bendera, tiang-tiang lampu atau sisi- sisi rumah yang tegak untuk menyemak arah kiblat ketika itu.
 • Sepotong kakinya telah berada di dalam syurga  ……"Dia berkata ... sepotong kakinya telah berada di syurga," kata Syakir, seorang siswa daripada Haluan Siswa. "Jadi, dia minta berperang supaya seluruh tubuhnya berada di dalam syurga itu."
  Memang bergenang air mata saya ketika itu juga tatkala mendengar anak muda yang berjambang itu menerangkan keperitan hidup saudara kita di Palestin. Sebenarnya, hal itu biasa saya dengar. Tetapi, entah kenapa, tiba-tiba hati saya bergegar.
  Tak lama selepas itu, air mata perlahan-lahan, sedikit demi sedikit mula bergenang. Dan, saya lihat anak muda itu terhenti seketika percakapannya ketika memberikan penerangan kepada saya………..
  layari....
  http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=020621&Itemid=90